Meer dan vele andere geschillen zijn familiale conflicten en echtscheidingen pijnlijk, emotioneel en ingrijpend. Naast de emotionele problematiek ontstaan er in die context vaak ook materiële, praktische en financiële problemen. In de praktijk groeit het besef dat bemiddeling een zeer doeltreffende en humane manier is om conflicten te begeleiden naar een oplossing. Bemiddeling is een vrijwillig en vertrouwelijk proces waarbij de betrokken partijen een beroep doen op een onafhankelijke en onpartijdige derde. Die derde, de bemiddelaar, probeert om tot een door hen gezamenlijk gedragen oplossing te komen.
Iedere partij mag op elk moment in een conflict een bemiddelingsprocedure voorstellen aan de andere partijen. Als op dat ogenblik een rechter de zaak al behandelt, dan wordt die behandeling opgeschort.
De partijen kiezen zelf en in alle vrijheid hun bemiddelaar ofwel stelt één van de partijen een bemiddelaar voor. Dat kan informeel gebeuren, maar het kan ook officieel per aangetekende brief. Het voorstel heeft dan de waarde van een ingebrekestelling, waardoor de eventuele verjaringstermijn met een maand opgeschort wordt. Zo krijgen beide partijen rustig de tijd om het voorstel te bekijken.
Het bemiddelingstraject verloopt in principe als volgt:
- De bemiddelaar legt uit wat bemiddeling precies inhoudt.
- Beide partijen ondertekenen een protocol dat o.a. de kosten voor de bemiddeling vastlegt.
- De bemiddelaar informeert zich over het geschil en onderzoekt de standpunten, noden en belangen van elke betrokkene. Dat gebeurt veel intensiever dan bij de meeste procedures voor de rechtbank.
- De bemiddelaar zorgt ervoor dat zowel hijzelf als de partijen alle visies en standpunten goed begrijpen. Hij neemt onduidelijkheden en misverstanden weg zodat de echte inzet van het geschil helder wordt.
- De bemiddelaar helpt de partijen om oplossingen te vinden die het best beantwoorden aan hun noden en belangen. Hij onderzoekt de opties en begeleidt de onderhandelingen.
- Als de partijen een akkoord bereiken, noteert de bemiddelaar dat en wordt het door de partijen ondertekend. Het kan ter homologatie voorgelegd worden aan de rechtbank en wordt daardoor afdwingbaar. De homologatie is echter niet verplicht.
- De kostprijs voor bemiddeling wordt bij het intakegesprek meegedeeld aan alle partijen. Ons kantoor rekent in principe een vooraf overeengekomen uurloon aan, waarvan iedere partij de helft betaald.
- Het voordeel aan dergelijke procedure is de beperking van de kosten, waardoor bemiddeling goedkoper (en meestal sneller) is dan een gerechtelijke procedure. Er zijn namelijk geen deurwaarderskosten, geen gerechtskosten en geen rolrechten van toepassing in een bemiddelingsprocedure.